fredag 19. oktober 2012

Fysisk Kabling

De siste to ukene har vi hatt en oppgave som ihvertfall jeg syntes var veldig morsom; vi har koblet TP-kabler i veggbokser, patchepaneler og RJ-45 kontakter. Det tok litt tid å sette seg inn i, men etterhvert gikk det som en lek!

Her kommer det noen bilder og forklaringer :









 Her ser vi hvordan man kobler opp et patchepanel. Jeg brukte B-standarden, som er mest vanlig i Europa. Patchepanelet brukes til å terminere inn- og utgående signaler. De små ledninge dyttes ned og klippes av et kroneverktøy.






 Dette er den vanligste typen ethernet-kontakt, som heter RJ-45, som flesteparten av oss har vært borti mange ganger før. Den brukes for eksempel hvis du vil har internett på PC-er uten trådløse nettverkskort.





 Slike uttak har de fleste hus. Her kommer internett-signalet fra leverandøren din. Dette uttaket er av typen RJ-45 veggkontakt, grønn. Koblingsmessig er dette helt forferdelig! Denne typen veggkontakt, festes i skinner som går langs veggen, og brukes mest i kontorbygg og skoler.




 Baksiden av RJ-45 veggkontakt, type grønn. Her kommer kabelen inn, og kobles til hakkene som vist under.








Slik ser kontaktene inni ut fra siden. Legg merke til de spisse taggene som stikker ut der. Veldig spisse. Formålet med disse er å sette fast de tynne ledningene inni kabelen, slik at rekkefølgen stemmer, og det er lettere å lukke den. Under taggene er det små metall"sakser" som klipper seg inn i plasten rundt metallet i ledningene, og skaper kontakt.













 Her ser vi hvordan koblingen ligger inni kontakten, og de små "saksene" som klipper seg inn i plasten. Det tok noen forsøk, og jeg fikk ganske såre tomler, men etterhvert forstod jeg hvordan det virket, og hvordan jeg skulle koble det. Det er tilsammen 8 små ledninger.





 Her ligger kablene i skinner. Kablene ligger der for å skjule det, og for å få det penest mulig. Skinnene måtte sages til riktig lengde og vinkel, slik at det passet på brettet.










Dette er en annen type veggkontakt. Denne typen er mest vanlig i hus, da man ikke trenger skinner for å feste den.





 Under lokket, ligger det enda et lokk. Her kan man dra kabelen rundt, for igjen å skjule det og få det penest mulig. Her sitter også skruene for å komme til selve koblingene.





 Her, under to lokk, ligger selve kjernen. Her kobles de små ledningene til de to kontaktene, og forhåpentligvis funker det. I mitt tilfelle tok det noen forsøk for å skjønne hvordan koblingene skulle være.
Mer skinner




Hele brettet ferdig koblet. For å teste at det funket, brukte vi en tester, hvor vi kobler til kabler og kjører et signal gjennom. Da telles det gjennom de 8 kablene at hvert signal kommer riktig ut. Testeren viser om man har koblet feil og hvilke ledninger som er feil. På denne måten korter man ned feilsøkingstiden.









Verktøyet jeg brukte var:

                                       *skrutrekker
                                       *avbiter
                                       *nettverkskabel-tang
                                       *kroneverktøy






Da har dere fått sett hvordan jeg gjorde brett-oppgaven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar